• YARIM ALTIN
    8.091,00
    % -0,08
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3349
    % 0,16
  • € EURO
    35,1858
    % -0,02
  • £ POUND
    41,1190
    % -0,06
  • ¥ YUAN
    4,4923
    % 0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3522
    % 0,30
  • BITCOIN/TL
    2103913,364
    % -5,06
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

E-Ticaret Vergi Muafiyeti ve Esnaf Muafiyeti (2023)

E-Ticaret Vergi Muafiyeti ve Esnaf Muafiyeti (2023)

E-Ticaret; kısa adı e-ticaret olan elektronik ticaret, internet kullanımıyla birlikte ortaya çıkarak ticaretin elektronik ortama taşınması yada elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Başka bir deyişle; mal ve hizmetlerin üretimden tanıtımına, satışına, dağıtımına ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.  E-ticaret vergi muafiyeti kavramı ise hayatımıza 2019 yılındaki karar ile girdi.

İnternet kullanımının her geçen gün artması, ticaretin de internet ortamına taşınmasına neden oluyor. Ticaretin şekli değiştikçe ve dijitalleştikçe vergilendirme yöntemleri de değişiyor. Kapsadığı alan ve sektörleri genişleyen e –ticaret  (elektronik ticaret) kaybolmaya yüz tutan meslek gruplarının da yeninden hayat bulmasının yolunu açıyor.

Kaybolma yüz tutan mesleklerin temsilcilerinin yaptığı işlerde ve evinde kendi çapında üretim yapanların ve internetten satış yapanlara yönelik e-ticaret vergi muafiyeti getiren ve 2019 alınan karar 1 Ocak 2021 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

Mükelleflerin vergi dışında kalması durumuna vergi muafiyeti denilmektedir.  Yani kanunda belirtildiği üzere vergi mükellefi olan kişilerin vergiye tabi olmaması durumu olarak ifade edilmektedir.

Finansman Kredi Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç kredisi; birçok insanın finansman ihtiyacının karşılanması noktasında önem taşımaktadır. İhtiyaç kredilerinde kullanılacak olan tutar; bankaya, kişinin ihtiyacına ve maaşına göre farklılık göstermektedir. Finansman kredi ise ipotekli ihtiyaç kredisi olarak bilinmektedir. Finansman Kredi Nedir? Finansman kredi; bireysel ihtiyaç kredilerine kıyasla farklı özellikler taşımaktadır. Her şeyden önce, daha uzun vadelidir. Bunun yanı sıra, yüksek miktarlı olarak sunulur. Örneğin, evi olan bir tüketici, ipotek için evinin kullanılmasından herhangi bir rahatsızlık

İlgili İçerik

Birde mükellef olanlardan e-ticaret vergi muafiyeti bulunanlar vardır. Bu kişiler kendi nam ve hesaplarına çalıştıkları halde internet üzerinden yaptıkları satışlardan gelirleri yıllık brüt asgari ücret tutarı yani 30 bin TL tutarı kadarından vergiden muaf olmaktadırlar.

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Var Mı?

E-Ticaret vergi muafiyeti için 2019 yılında elektronik ticaret yapanları rahatlatacak düzeyde karar alındı. Karardan faydalanacak kesim ise; evde kendi imkanları ile üretim yapanlar,  el işi ve hobi işi ile uğraşanlar kanunda belirtilen şartları yerine getirdiklerinde vergiden muaf olabilmektedir.

Kendi imkanları ile üretim yapan bu kişiler dilerseler ürünlerini e-ticaret siteleri üzerinden yada sosyal medya üzerinden satabilecekler. Bu şekilde yapılan satışlardan elde edilecek olan gelirlerinin yıllık asgari ücret tutarı kadarı vergiden muaf tutulmaktadır.

Evde Yemek Yapıp Yemek Sepeti Üzerinden Satmak

Evde iş yapmak isteyenler için evde yemek yapıp yemek sepeti üzerinden satmak güzel bir fikir olarak gelebilir. Ancak tabii ki insan böyle bir fikre kapıldığı anda da negatifleri ve pozitifleri çok iyi bir şekilde düşünmesi gerekir. Evde yemek yapmak kolay bir işlem gibi gözükmektedir.Sadece evde yapmış olduğunuz yemekler sizin misafirlerinize çıkardığınız yemeklerdir. Ancak iş Yemeksepeti veya farklı platformları üzerinden satışa geldiği zaman işin rengi biraz değişmektedir.Aklınıza gelen

İlgili İçerik

Başka bir deyişle kişilerin evlerinde kendi imkanları ile ürettikleri ürünlerin satışını internet ortamında yaptıklarında elde edilen gelirin yıllık brüt asgari ücret tutarı kadarı yani 30 bin TL’lik kısmı için  vergiden muaf olacaklar.

e-ticaret vergi muafiyeti nasıl alınır

e-ticaret vergi muafiyeti nasıl alınır

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nasıl Alınır?

Kendi imkanları ile üretim yapanlardan internet üzerinden satış yapan kişilere tanınan e-ticaret vergi muafiyeti alabilmek için e-ticaret yapmak gerekir. 2019 yılında alınan karar ile 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren e ticaret yapanlardan durumlarını belgeleyenler vergi dairelerine müracaat ederek  e- ticaret vergi muafiyeti  isteyebilirler. Vergi dairelerinin uygun görmesi durumunda kanunda belirtilen tutar kadar  e-ticaretten muaf tutulmaktadırlar.

E-Ticaret Bilgi Platformu

Esnaf Muafiyeti Nedir?

Esnaf muafiyeti; Gelir Vergisi Kanunun 9’ncu maddesinde tanımlandığı üzere işyeri açmadan ticaret yapanlardır.  Kanunda belirtilen şartları sağlayanlar esnaf muafiyetinden yararlanabilmektedirler. İşyeri açmadan kendi adına ticaret yapan iş kollarında faaliyet gösteren kişilerden esnaf muafiyetinin kapsadığı kişiler şöyle sıralanmaktadır.

esnaf muafiyeti

esnaf muafiyeti

Esnaf muafiyeti alabilecek olan kişilerden ilki, gezici perakendeciler olmaktadır. Yine gezici ayakkabı boyacısı, çilingirler, gezici olarak sanatla uğraşanlar bu kapsamda olan kişilerdir. Hayvanların aracılığı ile yada motorsuz araçlarla nakliye işi yapan kişiler, ziraatle uğraşırken hayvan yada eşya taşıyan kişiler ile evde kendi imkanları ile üretim yapanlar kişiler muafiyet kapsamında tutulmaktadır.

Borç Kapatma Kredisi Nedir? Nasıl Çekilir?

Kredi kullanımını bilinçsiz bir şekilde gerçekleştiren kişilerin finansal durumunda bir çok olumsuz detay yaşadığı bilinmektedir. Bu kapsamda sizlere borç kapatma kredisi nedir sorusunu cevaplandırmaya ve olası çözüm ve çıkış yollarınızdan bahsetmeye çalışacağız.Borç kapatma kredisi ekonomik düzeninin ciddi şekilde bozulması, ödemelerinizi aksatmanız durumunda başvurulabilecek seçeneklerden bir tanesi olarak ön plana çıksa da olumsuz tarafları bulunmaktadır. Öyle ki zaten gecikme faizi veya sicil konusunda bir takım yaptırımlara maruz kalmanızın yanında

İlgili İçerik

Gelir Vergisi Kanununun 47’nci maddesinde belirtilen şartları taşıyan ve kendi ürettikleri el işi ürünlerini satanlarda esnaf muafiyeti kapsamında tutulan kişilerdir. Yine kanunda belirtilen şartları taşıyan kendi hesabına çalışan kişilerde bu kapsama alınmaktadır.

Esnaf Muafiyeti Şartları

Ticaretle uğraşan gerçek kişiler elde ettikleri kazanç üzerinden “Gerçek Usul” yada “Basit Usul” kategorisinde vergiye tabi tutulmaktadırlar. Ticari faaliyet yapanlardan belirli bir kesim vardır ki bunlar vergiden muaf tutulurlar.

Kendi nam ve hesabına çalışanlardan kendi imkanları ile üretim yapanlar için Gelir Vergisinin 9’ncu maddesinde kapsamı belirlenerek vergiden muaf tutulmaktadırlar. Ticaretle uğraşan bu kişilerden esnaf muafiyeti taşıyanlar elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilemezler.

esnaf muafiyeti nasıl alınır

esnaf muafiyeti nasıl alınır

Esnaf Muafiyeti Nasıl Alınır?

Esnaf muafiyeti sağlayan yada bu şartları taşıyan kişilerin yapacakları ilk işlem ikamet ettikleri yerdeki vergi dairesine müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaatı değerlendiren vergi dairesi yetkilileri kişinin kanunda belirtilen şartları taşıyıp taşımadığına bakar. Kişinin durumunun uygun olması halinde Esnaf Muafiyeti Belgesi hazırlanarak kendisine verilir.

Vergi dairesinden alınan bu belgenin süresi 3 yıldır ve 3 yılın dolmasının ardından tekrar vergi dairesin müracaat edilerek belge yenilebilir. Ücretsiz alınabilen bu belgenin geçerlilik süresinde iptal edilmesinin istenmesi halinde ise vergi dairesine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Kapalı Çarşı Döviz Kurları başlıklı makalemizde Kapalı çarşı döviz büroları, kapalı çarşı döviz kurları ve serbest piyasa döviz kurları kapalı çarşı hakkında bilgiler verilmektedir.