1. Haberler
  2. Sigorta
  3. İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır Bildirim Süresi Ne Kadar?

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır Bildirim Süresi Ne Kadar?

iş kazası bildirimi nasıl yapılır
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş kazasının ardından son derece dikkatle yapılması gereken iş kazası bildirimi nasıl yapılır bildirim süresi ne kadar sorusu merak edilmektedir. Muhtemel bir iş kazası yaşanmadan önce işveren iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bütün önlemleri almakla, gerekli koruyucu ekipmanları sağlamakla ve işin mahiyetine göre işçilerine iş güvenliği eğitimi aldırmakla görevlidir.İş kazasının bildirimini işveren yapmalıdır.

İş kazası bildiriminin yapılması için gerekli yollar sırası ile ve dikkatle izlenmelidir.

İş Kazası Yaşanması Durumunda Atılması Gereken İlk Adımlar

İşyerinde veya iş görülür iken meydana gelen kazalarda ilk andan itibaren belirli adımların atılması gerekmektedir. Bu adımlar daha sonra yapılacak olan bildirimde de kolaylaştırıcı olacaktır.

  • Öncelikli olarak mümkün olan en iyi şekilde ilk yardımda bulunulmalıdır.
  • Ambulansa haber verilmeli ve kaza geçiren işçi bir an önce hastaneye götürülmelidir.
  • Kolluk kuvvetlerine haber verilir.
  • İşçinin sağlığı ve güvenliği ile ilgili ilk adımlar dikkatle atıldıktan sonra kaza yerinin güvenliği sağlanmalı ve olası kazaların önüne geçilmelidir.
  • Kazaya ilişkin tutanak tutulmalıdır.
  • Kazayı gören tanıkların ifadeleri alınmalıdır.
  • Kazanın meydana geldiği yerin detaylı fotoğrafları çekilmelidir.

Kazanın ardından ilk anda yapılması gerekenler bunlardır.

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

Kazanın ardından ilk önlemler alındıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunmak zorunludur. İş kazası bildirimi nasıl yapılır bildirim süresi ne kadar sorusunun cevabını aşağıdaki adımlarda bulabilirsiniz.

  • İş kazası bildirimine ilişkin form dikkatle ve doğru bilgiler ile doldurulmalıdır. Bu form SGK’nın resmi sitesinden temin edilebilir.
  • Bu form ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu’nda veya Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi aracılığıyla veya E-devlet üzerinden yapılabilir.
  • Başvuru esnasında kazanın meydana geldiği yere ait kroki, kaza anında orada bulunan görgü tanıklarının ifadeleri de bildirilir.

İş Kazası Bildirimi İçi Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Başvuru esnasında gerekli evrakların tam olması gerekir. Bu evraklar dosya haline getirilmeli ve teslim edilmelidir.

Teslimi gereken evraklar;

  • Kaza geçiren işçinin SGK’ya bildirilen işe giriş bildirgesi
  • İş güvenliği eğitimine ve denetimine ilişkin belgeler, işçiye gerekli koruma ekipmanlarının teslim edildiğine dair imzalı belgeler
  • İşçinin işe girmeden almış olduğu teslim ettiği sağlık raporu
  • İşçinin son dört aya ait maaş bordroları
  • İşçiye ait çizelgeler

İş Kazası Bildirim Süresi Kaç Gündür?

İş kazası bildirimi nasıl yapılır bildirim süresi ne kadar sorusu da merak konusu. İşverenin yapması gereken iş kazası bildirimi kazanın olduğu tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Yukarıda da belirtildiği üzere bildirimin internet sitesi veya E-devlet aracılığıyla da yapılabileceğinden son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapılması mümkündür.

e devlet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

e devlet
Kazanın işyeri dışında gerçekleşmiş olma ihtimali de mevcuttur. Böyle bir ihtimalde de işverenin bildirim zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durumda ise işverenin kazayı öğrendiği tarihten itibaren yine 3 iş günü içerisinde bildirim yapması gerekir.

İşçilerin işverene ait kara, hava veya deniz araçları ile yurtdışında iş kazası geçirmiş olma ihtimalinde ise bu araçların ülkemize girdiği tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde bildirim yapılır.

İş kazası geçiren kişi Bağ-kur‘a tabi bir çalışan ise bildirimde bulunabilecek hale geldikten sonra 3 iş günü içerisinde bildirim yapma zorunluluğu vardır.

İş Kazası Sosyal Güvenlik Kurumu’na Bildirilmez İse Ne Olur?

İşverenin iş kazasını belirtilen süre içerisinde ilgili kuruma bildirmemesi sonucunda işverene idari para cezası kesilir. Ayrıca kaza nedeni ile işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğinin de işveren tarafından ödemesi zorunlu kılınır.

İş kazası bildirimi, iş yerinde meydana gelen kazaların resmi olarak yetkililere iletilmesidir. İş kazası bildirimi yapmak için, kazanın oluştuğu tarihten itibaren en geç 3 iş günü içinde bildirimde bulunmak gerekmektedir. Bu bildirim, iş kazasının ciddiyeti ve işverenin sorumluluğunu belirlemek için önemlidir. İş kazası bildirimi, iş yerinde meydana gelen kazaların resmi olarak yetkililere iletilmesidir. İş kazası bildirimi yapmak için, kazanın oluştuğu tarihten itibaren en geç 3 iş günü içinde bildirimde bulunmak gerekmektedir. Bu bildirim, iş kazasının ciddiyeti ve işverenin sorumluluğunu belirlemek için önemlidir.

İş kazası bildirimi, iş yerindeki kazaların resmi olarak yetkililere bildirilmesidir. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren en geç 3 iş günü içinde bildirim yapılması gerekmektedir. Bu bildirim, iş kazasının ciddiyetini ve işverenin sorumluluğunu belirlemek için önemlidir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Serbest Piyasa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!