• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. İş Fikirleri
  3. KOBİ’ler İçin Finansal Yönetim İpuçları

KOBİ’ler İçin Finansal Yönetim İpuçları

kobiler için finans ipuçları
kobiler için finans ipuçları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde Kobi adını verdiğimiz orta boyutta ya da küçük ölçekli olan işletme sahipleri kobi’ler için finansal yönetim ipuçları merak ediyor ve araştırıyor. Kobi adı altında toplanan bu işletmeler için önemli noktalar arasında finansal yönetim geliyor.

Tüm işletmelerde de olduğu gibi ekonomi yani finansal durum işletmelerin devamlılığı açısından önem arz ediyor. Bu nedenle bu konuda ipuçlarını bilmek iş kolaylığı sağlıyor.

Esnek yapıları sayesinde değişime açık olan kobiler hem Türkiye hem de Dünya çapında gözde konuda yer alıyor. İşletmeler arasında rekabetin ve değişikliğin yüksek ölçülerde olduğu günümüz dünyasında devamlılık için iyi bir finansal yönetim gerekiyor.

Finansal Yönetimde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kobi işletmelerinin finansal yönetimde bazı ipuçlarını dikkate alması ve bu doğrultuda ilerleyebilmesi hem verimlilik hem de devamlılık için önemli bir olgudur.

  • İşletmenin sermayesini iyi yönetilmeli
  • Yatırımları iyi değerlendirebilmeli
  • Yatırım giderlerine dikkat edilmeli
  • Gelir-gider-borç oranını iyi değerlendirmeli

Değişen bir ekonomik sistemin içerisinde yer alan kobiler yukarıdaki ipuçlarına kulak veriyor. Bu noktada güzel bir denge oluşturuyor.

İşletmenin Sermayesi İyi Yönetilmeli

İşletme sermayesi yatırımlar, stoklar ve borçlar sonrasında işletmede kalan ve kullanılan sermayeye deniliyor. İşletme sermayesini kobilerde dönen varlıklar oluşturuyor. Kısacası işletme sermayesi bir işletmenin hayata geçmesi için ve devam etmesi için kullanılan ve hızla paraya çevrilebilen varlıklardan oluşuyor.

Görüldüğü üzere işletmelerin bel kemiği olan sermayeler olukça önem arz ediyor. Bu noktada sağlıklı bir işletmeye sahip olabilmek ve sorunları aşabiliyor olmak için sermayemizi iyi kullanıyor olmamız gerekiyor. Bu nedenle işletme sermayesinin gerekli ve düzenli olarak kullanılması gerekiyor.

Yatırımları İyi Değerlendirmeli

İşletmelerin yatırım noktalarında fayda ve zarar oranını iyi ayarlaması gerekiyor. Bunun için de özellikle yeni hayat geçmiş işletmeler herhangi bir yatırım veya yatırım ortaklığına adım atmadan önce eksi ya da artı noktalara çok dikkat etmelidir. Özellikle yatırım amacıyla kullanılacak olan krediler önem arz ediyor.

Özellikle yeni hayata geçmiş işletmelerde bu tehlikeli bir durum olabiliyor. Yabancı kaynaklara başvurular ya da ticari kredilere adım atmak için özellikle işletmemizin gelişmiş konumda yer alması gerekiyor. Bu noktaya dikkat etmediğimiz takdirde herhangi bir kriz anı işletmelerimizi ne yazık ki çöküşe geçirebiliyor.

Yatırım Gelir Ve Giderleri

Herhangi bir yatırıma adım atmadan önce ekonomik açıdan geniş bir analiz yapmak gerekiyor. Tüm noktaları ile yarar zarar incelemesi yapılmalıdır. Yapılan yatırım getirisini karşılayabilir durumda mı yoksa bir sorun olabilir mi incelemelidir. Yaşanabilecek kriz durumlarını işletmeniz kaldırabilir mi sorusuna yanıt verilmelidir.

Özellikle yatırım amaçlı krediler bir sorun olduğunda yaşanılan krizi aşamayabiliyor. Bu nedenle yatırım amacıyla kredi almadan önce yatırım yapılacak olan konu veya varlığı tüm ayrıntıları ile incelemek gerekiyor. Ayrıca işletmemiz yeni hayata geçmiş ise yatırımın risk alıp almamaya uygun olup olmadığı veya işletmemizin krizleri taşıyıp taşıyamayacağına dikkat etmeliyiz.

Gelir-Gider-Borç Oranı İyi Değerlendirilmeli

Her işletme hayata geçmeden önce belirli bir sermayesi olur ve bu sermaye işletme devamlılığı ile beraber yol alır. İşletme hayata geçtikten sonra ilerleyen gelirler ve beraberinde gelen giderler arasında ki dengenin bozulması işletmenin sonunu beraberinde getiriyor.

Bu duruma borçların eklenmesi ise işletme ekonomisini çıkılmaz bir yola sokuyor. Bu nedenle gerek küçük gerek orta ölçekli işletmeler bu dengeyi belirli bir düzeyde tutmalıdır. Yatırım amaçlı alınan borçlar risk teşkil ettiği gibi gereksiz yapılan giderler ileride. İşletmeyi zor duruma sokabilir.

1
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Serbest Piyasa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!