• YARIM ALTIN
    7.932,00
    % -0,40
  • AMERIKAN DOLARI
    32,2639
    % 0,01
  • € EURO
    34,6976
    % -0,06
  • £ POUND
    40,3184
    % -0,12
  • ¥ YUAN
    4,4640
    % -0,14
  • РУБ RUBLE
    0,3506
    % -0,61
  • BITCOIN/TL
    2010868,389
    % -1,98
  • BIST 100
    10.261,77
    % -0,72

Senet Nasıl Doldurulur? Senet Doldurma Örneği

Senet Nasıl Doldurulur? Senet Doldurma Örneği

Herhangi bir alışveriş esnasında veya başka bir durumda araştırmak durumunda kaldığınız senet nasıl doldurulur sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Yaptığınız alışverişte resmi bir durum oluşması adına ya da herhangi bir firmaya bazı sebeplerden ötürü teminat vermek zorunda kalmanız durumunda başvurabileceğiniz senet doldurma işleminin bazı püf noktaları mevcuttur.

Fakat öncelikle bilmeniz gerekiyor ki bir şahısa ya da firmaya senet imzalanması durumuna son çare olarak başvurmanız gerekiyor. Olası kötü niyet suiistimallerini de engellemek adına seneti bizzat kendiniz doldurmalı ve özellikle tutar kısmına çok dikkat etmelisiniz. İmzalandıktan sonra resmi bir evrak haline dönecek olan bu belge konusunda hassas davranmanız gereklidir.

Senet Nedir?

Öncelikle senet nasıl doldurulur sorusuna geçilmeden senet nedir sorusunu öğrenmek sizlerin faydasına olacaktır.

Herhangi iki taraf arasında gerçekleşen bir borç/alacak durumu söz konusu olduğu zaman imzalanan kıymetli evraka verilen isimdir. Bu bahsi geçen iki kişiye kağıt üzerinde verilen isimler muhatap ve lehtar olarak belirlenmiştir.

Kredi Garanti Fonu KGF Nedir? Kimlere Verilir?

Kobilere destek amacıyla kurulan kredi garanti fonu finansal anlamda destek bulmak amacıyla arayışta bulunan ve kgf nedir sorusunu soran işletmelere fayda sağlamaktadır. Aşağıdaki başlıklarımızda kredi garanti fonu nedir ve ne iş yapar sorularına daha detaylı cevap bulabileceksiniz.KGF Nedir? Açılımı kredi garanti fonu olan bu kurumun 1993 yılında bakanlar kurulunca kurulması netleştirilmiş ve 1994 yılında işlemlerine başlamıştır. Garanti fonu kapsamında küçük veya ortaklı işletmeler yapacakları yatırımlar

İlgili İçerik

Muhatap denilen kavram borçluyu temsil edersin lehtar ise alacaklıyı temsil etmektedir. Burada bilinmesi gereken bir diğer husus bu kıymetli evrakın belirli kurallar içeriyor olmasıdır. Bu kurallara uyulmadığı zaman kıymetli evrak olma özelliğini yitirecektir.

Bu nedenle bilhassa seneti düzenleyen kişi özellikle bu konuya dikkat etmeli, hukuki kurallara uygun şekilde işlem yapıldığından ve gerekli kurallara uygunluğundan emin olmalıdır.

Senet Nasıl Doldurulur?

Senet doldurma işlemi sadece belirli kurallara uyulduğu ve dikkat edildiği zaman oldukça kolay ve her insanın yapabileceği bir işlemdir. Şimdi aşağıdaki görsel yardımıyla senet nasıl doldurulur sorusuna detaylı cevap bulabileceksiniz. Lütfen görselde yer alan numaraları ve aşağıda o numaraya karşılık gelen açıklamaları takip ediniz.

senet nasıl doldurulur

1. Ödeme Günü

Borçlunun ödemeyi yapacağı günü belirten alandır. Borçlu ödemeyi hangi tarihte yapacak ise, kararlaştırılmış olan günün bilgisi bu bölüme girilmelidir. Eğer bu bilgi boş bırakılırsa senedin ibraz edileceği tarih ödeme günü olarak kabul görecektir.

2. Senedin Tutarı

Senet kapsamında borçlu olan tarafın ne kadar tutar (TL) borcu olduğunu, ne kadar ödeme yapacağı bu alana yazılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu tutarın rakam ile ifade edilmesi ve ilgili tutarın başına sonuna # (kare) simgesinin konulmasıdır. Örnek vermek gerekirse buraya yazılacak olan ifade tam olarak: #2.500# şeklinde olmalıdır. Bu işaretin konulma amacı kötü niyetli kişilerin sayıya fazla rakam eklemesini önlemektir.Bu nedenle kare ile rakamlar arasında boşluk olmamasına dikkat edilmesi gereklidir.

3. Ödeme Günü (Yazıyla)

Bu alan daha önce 1 numarası ile anlatımını sağladığımız alan gibi ödeme gününü içermektedir. Fakat bu sefer tek fark buraya yazılacak olan tarihin yazı şeklinde ifade edilmesidir. Örnek vermek gerekirse 15 Kasım 2022 şeklinde yazı ile ifade edilmelidir.

4. Lehtar Adı

Bu alana alacaklı olan tarafın ismi yazılmalıdır. Yani kim senet sonucu bir ödeme alacaksa onun ismi buraya eklenecektir.

5. Senedin Tutarı (Yazıyla)

Senedin tutarını tıpkı 2. numaralı kısımda olduğu gibi buraya da yazmak gereklidir. Tabii ki burada da fark aynı tutarın yazı ile ifade edilmesidir.Burada da tıpkı 2 numarada olduğu gibi yazının başına ve sonuna # işareti mutlaka eklenmelidir. Yazıların arasında hiç bir boşluk olmaması önemlidir. Örnek vermek gerekirse: #ikibinbeşyüz# şeklinde yazılmalıdır.

6. Senedin Tutarı Küsüratı (Yazıyla)

İlgili tutarda eğer bir küsürat var ise küsürat kısmı bu boşluğa tıpkı 5 numarada olduğu gibi yazıyla ve boşluk olmadan yazılmalıdır. Eğer küsürat gibi bir durum söz konusu değilse buraya çizgi çekilebilir. Örneğin: #seksendokuz# ya da — gibi.

7. Malen ya da Nakden İfadesi

Bu alan senetin verilme nedeniyle bağdaşıktır. Öyle ki eğer bu senet elden alınan bir borç gibi durum nedeniyle düzenleniyorsa buraya naklen yazılması gereklidir. Fakat herhangi bir alışveriş gerçekleşmiş, hizmet veya ürün nedeniyle borçlanılmış ise malen yazılması uygun olacaktır.

8. Mahkeme Salahiyeti

Bu alan herhangi bir uyuşmazlık yaşandığı zaman olay mahkemeye iletilecekse hangi mahkemenin ilgileneceği konusunda belirlenen bir alandır. Buraya borçlu veya alacaklının ikamet ettiği il yazılabilir. Örneğin: Konya ifadesi yazılır ise senetin herhangi bir olumsuzluk durumunda mahkemeye gitmesi gerekli olursa bu senet davası ile Konya mahkemeleri ilgilenecektir.

Yeni Nesil Finans Çözüm Tasarruf Nedir?

Tasarruf finans sektöründe yeni bir firma olan Çözüm Tasarruf 2019 senesinin ekim ayında ülkemizde kurulmuştur. Tasarruf finans firması olan Çözüm Tasarruf 50 milyon TL sermaye ile kurulmuştur.Tasarruf kurumlarının tarihi dünya genelinde bakıldığında 1700 yıllarına dayanmaktadır. Ancak ülkemizde 1967 senesinde Memleket Sandıkları Nizamnamesi ile başlamış ve yıllarca başarılı bir şekilde devam etmiştir. Çözüm Tasarruf firması tasarruf finans sektöründe geçtiğimiz sene itibari ile yerini almıştır. Çözüm Tasarruf firmasının amaçlarından biri

İlgili İçerik

9. Borçlu Bilgileri (İsim Soyad / Unvan)

Gösterilen 9 numaralı alan borçluya ait isim soyad bilgilerin girileceği alandır. Eğer şirket ismine düzenlenen bir senet ise buraya firma unvanı yazılmalıdır.

10. Borçlu Bilgileri (Adres)

Bu alan borçlunun adres bilgilerinin yazılacağı alandır. Buraya borçlunun ikamet adresi veya iş adresi yazılabilir.

11. Borçlu Bilgileri (V.D Numarası / Tc Kimlik No)

Borçlunun şahıs olması durumunda buraya borçlunun tc kimlik numarası yazılmalı eğer bir şirket adına düzenlenen senet ise vergi dairesi numarası bilgileri yazılmalıdır.

12. Borçlu Bilgileri (Kefil)

Eğer senet borçlusunun bir kefili var ise buraya bilgileri yazılmalıdır. Yok ise çizgi çekilebilir.

13. Düzenlenme Tarihi

Senetin düzenlendiği tarihin yazılacağı alandır. Senet hangi gün düzenlenmekte ise buraya o bilgi yazılmalıdır. Bu kısım oldukça önemlidir. Çünkü olası bir hata senetin resmi evrak olması konumunu saf dışı bırakabilir. Burada bir sayı hatası gibi bir durum söz konusu olursa üzeri çizilmemeli veya karalanmamalıdır. Eğer böyle bir durum mecburi olarak gerçekleşecek ise borçlu bu tarih bilgisinin yanına, üstüne uygun bir alana ufak bir şekilde paraf imza atmak zorundadır. Yoksa senet işlevini kaybedecektir.

14. İmza

Bu alana borçlu imzasını 2 defa atmalıdır.

Kredi Kayıt Bürosu Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Olası bir kredi kartı veya kredi çekme taleplerinde bankaların sizler hakkında bilgi edinmek amacıyla başvurduğu kredi kayıt bürosu nedir sorusunun cevabını aramaya çalışacağız. Aslında kısaca bahsettiğimiz üzere KKB kurumu sizlerin riskli müşteri olup olmadığınızı anlamak için başvurdukları resmi bir kaynak niteliği taşımaktadır.Bu kapsamda kkb nedir sorusuna aşağıdaki başlık ile daha detaylı bilgi veriyor olacağız.Kredi Kayıt Bürosu Nedir Kredi kayıt bürosu nedir sorusuna cevap aramaya çalışalım

İlgili İçerik

Burada dikkat etmeniz gereken noktaları detaylıca anlattık.Senet nasıl doldurulur sorusuna cevap bulduğunuza göre şimdi özet geçmek gerekirse mutlaka tutarın yazılacağı tüm alanlar rakam veya yazıların başına ve sonuna boşluk bırakmadan # işareti konulmalıdır. Bu husus kötü niyetli kişilerin size fazla tutar ödetmemesi adına oldukça önemlidir. Bir diğer nokta da alacaklının dikkat etmesi gereken husus olup tarih kısımlarında herhangi bir karalama durumunun olmamasına dikkat edilmesidir. Olur da karalanması gerekirse mutlaka yanına bir paraf imza atılmalıdır. Aşağıda sizler için hazır bir senet doldurma örneği de sunuyor olacağız.

 

Senet Doldurma Örneği

Aşağıda eski tarihli bir senet doldurma örneği paylaştık. Bu senet örneğinde sizler için daha önce üst başlıklarda detaylıca anlattığımız bilgilerin çoğu yer almaktadır. Bu örneği de göz önüne alarak bir senet doldurma işlemi sağlayabilirsiniz.

senet doldurma örneği

Tekrar belirtmekte fayda olacaktır ki senet resmi bir evraktır. Sizi borçlu durumuna sokacaktır. Bu nedenle bilinçli bir şekilde imzalanması gereklidir. Ayrıca çok zor durumda kalmadıkça başvurulması gerekmeyen bir durumdur. Herhangi bir yurt girişinde veya apart otel gibi konaklama hizmetlerinden yararlanacağınız zaman ya da rent a car firmalarından araç kiralayacağınız zaman sizden senet talep edilmesi durumunda geri durmanızı tavsiye ediyoruz. Böyle durumlarda suistimal edilme durumunuz söz konusu olmaktadır. Bu nedenle en imkansızı dahi göz önüne alıp senet doldurma işleminden geri durmanızı tavsiye ediyoruz.

Bir önceki yazımız olan Kredi Garanti Fonu KGF Nedir? Kimlere Verilir? başlıklı makalemizde kefalet komisyonu nedir, kgf iletişim ve kgf işe devam kredisi hakkında bilgiler verilmektedir.