• YARIM ALTIN
    8.158,00
    % -0,80
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5143
    % -0,10
  • € EURO
    34,8099
    % -0,17
  • £ POUND
    40,5019
    % -0,05
  • ¥ YUAN
    4,4880
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,3522
    % 1,37
  • BITCOIN/TL
    2150032,160
    % -0,75
  • BIST 100
    9.685,56
    % 0,42

MEGAFON FORMASYONU: PİYASADA YÖN BELİRLEMEDE YARDIMCI OLUR

MEGAFON FORMASYONU: PİYASADA YÖN BELİRLEMEDE YARDIMCI OLUR

Megafon formasyonu, piyasanın oldukça değişken olduğu ve tüccarların piyasa yönü hususunda emin olmadığında ortaya çıkan bir formasyondur. Bu formasyonun oluşumu genişleyen formasyon olarak da bilinmektedir. Megafon formasyonu, hem ters hem de devam eden kalıplar olmak üzere iki şekilde ortaya çıkabilir ve genellikle büyük pazarların tepe ve diplerinde görülmektedir. Ancak bu formasyonun da bir hata payı olduğunu unutmamak gerekiyor.

Megafon formasyonunun belirlenmesi için genellikle 5 farklı salınımdan oluşması gerekmektedir. Bu salınımların en az iki tepe ve iki dip seviyesine ulaşmış olması gerekir. Formasyonun kilit salınımı ise ana yönün tersine döndüğünü gösteren ilk ve beşinci salınım olmaktadır. 2. ve 4. noktalar birleştirilerek bir çizgi çizilir ve trend çizgisi oluşturulur. Aynı şekilde, 2. ve 4. noktalar da birleştirilerek başka bir çizgi çizilir. Bu işlemler sonucunda megafon veya ters simetrik şeklinde bir üçgen oluşur.

Megafon Formasyonu nedir?

Megafon Formasyonu, Richard Schabacker’ın 1932 tarihli “Teknik Analiz ve Hisse Senedi Piyasası Karları” adlı kitabında nadir ve karmaşık kalıplar olarak tanımlanan ve ilk kez bahsedilen 85 yıllık bir formasyondur. Megafona benzeyen bu desen trend olan yüksek oynaklık dönemlerinde oluşur.

Megafon formasyonu, doğası gereği oldukça değişken olan piyasada tüccarlar piyasa yönü konusunda emin olamadıklarında ortaya çıkar. Bu nedenle, Megafon kalıpları, oluşma şekli nedeniyle genişleyen formasyon olarak da bilinir. Yüksek oynaklık dönemlerinde, hisse senetleri net bir yön olmadan büyük hareketler gösterebilir.

Megafon deseni ile hem daha yüksek hem de daha düşük inişler elde edilir ve sonuç olarak bir yön yoktur. Bu nedenle, trend çizgileri bu kalıbın önemli bir parçasıdır ve onları çizerken dikkatli olunmalıdır.

Megafon formasyonları hem ters hem de sürekli kalıplar olarak kabul edilir ve genellikle büyük pazarların tepelerinde ve diplerinde görülür. Bu formasyon aynı zamanda “Ters Simetrik Üçgen” veya “Genişleyen formasyon” olarak da adlandırılabilir ve genellikle hisse senedi fiyatındaki güçlü bir yükseliş veya düşüş trendinden sonra gelişir.

Megafon Formasyonu nedir ve nasıl kullanılır

Megafon Formasyonu nedir ve nasıl kullanılır

Megafon Formasyonu Nasıl Belirlenir?

Megafon formasyonu, hisse senetleri yüksek oynaklık dönemlerinde yönü net olmadan büyük hareketler gösterebilir. Bu nedenle trend çizgileri megafon formasyonunda oldukça önemlidir. Oluşan yüksek ve düşük periyotları gösteren çizgilerin pivot çizgisinin dışında kapanması gerekmektedir. Bu durumda pivot yüksek yani R1, R2 ve R3 kadar yüksek salınım ortaya çıkar. Ayrıca pivot düşük yani S1, S2 ve S3 olarak düşük salınım oluşturur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, çizginin destek ya da direnç çizgisine uymama durumudur. Bu durumda 5. dönüşü yaptıktan hemen sonra şeklin dışında kapanır ve bir kopma meydana gelir.

Megafon formasyonu piyasada yön belirlemede yardımcı olan bir formasyondur. Doğru şekilde belirlendiğinde tüccarların kazanç elde etmesine yardımcı olabilir. Ancak bu formasyonun da bir hata payı olduğu unutulmamalıdır. Megafon formasyonunun doğru yorumlanması, tüccarların piyasayı takip etmelerinde büyük bir rol oynar.

Megafon formasyonu, teknik analizde bir fiyat grafiği modelidir. Bu formasyon, piyasadaki kararsızlığın bir göstergesi olarak kabul edilir ve özellikle alım satım sinyalleri için kullanılır. Bu yazıda, Megafon formasyonunun nasıl çalıştığı ve oluştuğu hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Megafon Formasyonunun Çalışması ve Oluşması

Megafon formasyonunun çalışması için trendle ilişkili iki farklı koşuldan herhangi birinin sağlanması gerekir. Bu iki koşul aşağıdaki şekildedir:

  1. Düşen Trend: Piyasada kararsızlığın olduğu süreçte düşen trend hakimse, öncelikle bir dip fiyatın gelmesi ardından yükseliş trendinin başlamasıyla megafon formasyonunun ilk evresine giriş yapılabilir.
  2. Yükselen Trend: Piyasada yükseliş trendi hakimse hemen ardından ilk tepe fiyatın gelmesi, tepe fiyat sonrasında alçalış trendinin görünmesi halinde megafon formasyonunun ilk evresine girildiği söylenebilir.

Bu iki farklı koşuldan biri sağlanmaması halinde, Megafon formasyonu oluşamaz ve çalışma gerçekleştiremez. Formasyonun ilk evresi ardından çalışması ise en az 2 dip, 1 tepe fiyatın grafiğe yansımasıyla sağlanır. Bu dalgalı fiyat hareketleri sayesinde Megafon formasyonu grafikte oluşur.

Megafon Formasyonunun Özellikleri

Megafon formasyonunun belirgin özellikleri şunlardır:

  1. Genişleyen bir fiyat aralığı vardır: Formasyonun başlangıcında fiyat aralığı oldukça dar olurken, sonrasında genişlemeye başlar.
  2. Tepeler ve dipler dışa doğru genişler: Formasyon, genişleyen bir üçgen şekli oluşturur ve bu nedenle tepeler ve dipler dışa doğru genişler.
  3. Geri çekilmeler genellikle dik bir şekilde gerçekleşir: Geri çekilmeler, fiyatların hızla düşmesiyle gerçekleşir ve düşüşler sırasında fiyatların yükselmesi beklenir.
  4. Yüksek hacim: Formasyon, yüksek bir hacimle oluşur ve fiyatların dalgalanmasına bağlı olarak hacimler artar veya azalır.

Bir önceki yazımız olan Banka Promosyonu Nedir? Cevat Akşit'e Göre Caiz Midir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.