• YARIM ALTIN
    7.840,00
    % -0,29
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3199
    % 0,20
  • € EURO
    35,0939
    % -0,11
  • £ POUND
    41,0651
    % 0,10
  • ¥ YUAN
    4,4723
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3494
    % 0,20
  • BITCOIN/TL
    2306691,573
    % 2,41
  • BIST 100
    9.048,66
    % 2,75

TAKASBANK NE İŞ YAPAR? (2023)

TAKASBANK NE İŞ YAPAR? (2023)

Takasbank nedir, Takasbank ne iş yapar? Takasbank para ve sermaye piyasaları arasında ciddi bir köprü görevi görmektedir. Takasbank’ın internet sitesinde verilen bilgiler şu şekildedir: Takasbank temel olarak, sahip olduğu ‘merkezi takas’ ve ‘bankacılık’ lisansları ile Türk sermaye piyasalarında, üyelerine, takas, merkezi karşı taraf ve bankacılık hizmetleri sunmaktadır. Yapılan yatırımlarınızın kampanyaların süresi boyunca belirlenen fonu toplama sürecinde yani başarı sağlayana kadar yasa gereği Emanet Yetkilisinde bloke edilir. Emanet yetkilisi Borsa İstanbul’un bir ortaklığı olan TakasBank’tır. İade işlemlerinde ise Takasbank devreye girer ve iade işlemlerini yapar. Kampanyaların finansal kapanış işlemleri ardından toplanan fonu girişimciye yine Takasbank aktarır. Bunun dışında Takasbank’ın kredi mekanizmaları ve fon yönetimi bölümü de vardır.

Takasbank Ne İş Yapar?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ilk kurulduğu dönemde, borsada işlem gören sayılı hisse senetleri vardı. Hisse isimleri tahtalara yazılır, brokerlar bu tahtaların başında bir taraftan hisse senedi alıp satar, diğer taraftan da bu işlemleri not alırlardı. Ancak, halka açık şirketlerin sayısının artmasıyla, bu sistem içinden çıkılmaz bir hal almıştı. Hem hisse senedi alıp satmak hem de bu işlemlerin takasını gerçekleştirmek giderek güçleşmişti. Borsa ilk kurulduğu yıllarda üyelerin kendi aralarında gerçekleştirdiği takas işlemleri, daha sonra İMKB bünyesinde kurulan bir müdürlük tarafından yerine getirilmeye başlandı. Bir taraftan halka açık şirket sayısının, diğer taraftan da borsa yatırımcılarının artması nedeniyle bu müdürlük de takas işlemlerine yetmez oldu. Bunun üzerine, 1992 yılında İMKB ve üyelerinin ortaklığıyla İMKB Takas ve Saklama AŞ kuruldu. İlk zamanlarda borsa üyelerine sadece takas ve saklama hizmeti veren şirket, 1996 yılında Takasbank adıyla sektör bankasına dönüştü. Şu anda takas ve saklamanın yanı sıra sadece üyelerine açık olan para piyasaları, kredi mekanizmaları, fon yönetimi bölümüyle bir bankadan farksız.

Müşteri Bazında Saklama Sistemi Nedir?

Müşteri Bazında Saklama Sistemi; hisse (pay) senedi yatırımcılarının, çeşitli banka veya aracı kurumlardaki hesap bakiyelerini Takasbank nezdinde tek bir hesapta izleyebilmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Bu sistemde, eskiden kod numaraları ile izlenen Takasbank nezdindeki saklama hesapları, yatırımcı ismi ile izlenen hesaplara dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm, Bankamızda hesabı bulunan tüm hisse (pay) senedi müşterilerimizin kimlik belge fotokopilerinin Takasbank’a iletilmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Bankamızda kimlik belgeleri bulunan ve Takasbank’a iletilen müşterilerimize Takasbank tarafından bir gönderi postalanmaktadır. Bu gönderinin içinde, Takasbank’ın kurduğu “ALO TAKAS” telefon bankacılığı hizmetinden yararlanabilmeniz için sicil numarası ve şifre ile sistemi açıklayan bir kitapçık bulunmaktadır.

Bu nedenle, kimlik belge fotokopileri Bankamızda olmayan müşterilerimizin en kısa zamanda hesaplarının bulunduğu şubelerimize kimlik belgesi fotokopilerini ulaştırmaları gerekmektedir.

Takasbank’ın Görevleri Nelerdir?

Takasbank görevleri arasında en önemlisi yatırılan paraların güvenli bir şekilde korunmasıdır.  Takasbank sermaye piyasasında yatırım yapanların işlemlerini güvenli bir şekilde sağlamaktadır. Takas ve saklama fonksiyonları kullanılarak işlemler, kısa süre içerisinde online olarak gerçekleştirmek mümkündür. Takasbank, bir yandan da aracılık görevi yapmaktadır. Bu sistem ise  dünya üzerinde sadece Takasbank’ta bulunmaktadır.

Takasbank hizmetleri şu şekildedir:

Takasbank Hizmetleri

Takasbank Hizmetleri

Takasbank’ın Faydaları Nelerdir?

Takasbank sadece saklama ve takas işlemlerinde değil, diğer bankacılıkla ilgili olan faaliyet alanlarında da hizmet sunuyor. Özellikle Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) başlamasıyla birlikte emeklilik yatırım fonlarını da bünyesinde bulundurmaktadır. Takasbank Bireysel Emeklilik bilgilendirme işlemlerini, E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Takasbank Organizasyon Şeması

Takasbank Organizasyon Şeması

Takasbank Organizasyon Şeması

Takasbank Gelirlerini Nerelerden Sağlıyor?

Takasbank’ın gelirlerinin yüzde 8,4’ü saklama komisyonlarından, yüzde 62,3’ü fon yönetimi gelirleri, kalan 29,3’ü de bankacılık hizmet gelirlerinden oluşmaktadır.

Aracı Kurum Komisyon Oranları 2023

Hisse senetlerini satın almak, satmak işlem yapabilmek amacıyla kullanmanız gereken aracı kurum komisyon oranları değerlerini bu rehberimizde paylaşacağız.Öncelikle bilinmesi gereken detay hisse senedi işlemleri için aracı kurumlara ihtiyacımızın olduğu ve bu kurumlar üzerinden sağladığımız hisse işlemleri için her kurumun değişken olmak ile birlikte bazı komisyonları talep ettiğidir.Bahsi geçecen kurumlar aracılığı ile gerçekleşen işlemler kurumlar tarafından takasbank'a iletilmektedir. Bu iletim ücretleri, masrafları ise tarafınıza belirli tutarlarda komisyonlar karşılığında yansıtılır

İlgili İçerik

Takasbank’ta Hesap Açmak

Sistem olarak hem takas hemde saklama işlemlerinden oluşan takasbankta İşlem kayıtlarına ulaşmak kolaydır. Bundan dolayı bir sorun yaşadığınızda, belgeler yargı yoluna taşınır ve yatırımcıların mağdur duruma düşmesini önler. Ayrıca online işlem de yapılabilmektedir. Bu nedenle Takasbank ile işlemlerinizi güvenilir ve hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz. Takasbank hesabı açmak için ise aracı kurumlara başvuru yapmanız gerekmektedir. Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra hesabınız aktif hale gelir ve piyasa işlemlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.

Bireysel olarak hesap açmanız mümkün değildir. Bu yüzden bir aracı kurumla anlaşıp gerekli evrakları imzalamanız gerekmektedir. Aracı kurumlar bu konuda çok hızlı olduğu için çok kısa sürede hesap açılmaktadır.

“Alo Takas” Telefon Bankacılığı Hizmeti Nasıl Kullanılır?

Takasbank sicil numarası ve “Alo Takas” kullanım şifresi kendilerine ulaşan yatırımcılar, 444 74 74 numaralı telefondan “Alo Takas”a ulaşarak kıymetlerinin bakiyeleri, sermaye artırımları, temettü dağıtımları hakkında bilgi alabilmekte, hesaplarındaki kıymetlerin kendilerinden habersiz kullanılmaması için hesaplarına bloke koyabilmektedirler.

Takasbank nezdinde yatırımcı adına hesap açılmış olması, yatırımcıya direkt olarak Takasbank’a başvurup hesaplarındaki kıymetleri teslim alma, başka bir hesaba aktarma gibi imkânlar sağlamamaktadır. Söz konusu hesaplar üzerinde her türlü işlem yapma hakkı, hesapların bulunduğu aracı kuruluşların yetki ve sorumluluğundadır. Aracı kuruluşların, Takasbank nezdinde yatırımcı adına açılan hesaplar üzerinde, yatırımcının bilgisi dışında gerçekleştirebilecekleri işlemlerden Takasbank sorumlu değildir.

Temettü Nedir? Temettü Nasıl Alınır? (2023)

İş dünyasında yaygın olarak kullanılan temettü kelimesi, şirketlerin gelirleriyle alakalıdır. Ortakların, firmaların belirli bir dönem içerisinde edindikleri kardan pay alma hakkı anlamında kullanılır. Temettü Nedir? Diğer bir adı kar payı olan temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir şirketin yıllık net kâr miktarından nakit veya hisse senedi şeklinde şirket ortakları ile dağıtılmasıdır..Yıl sonu bilançosu esas alınarak belirlenen Temettü oranı, yatırımcıların en çok dikkat ettiği verilerden biridir. Şirketin yaptığı

İlgili İçerik

 

Bir önceki yazımız olan E-Ticaret Vergi Muafiyeti ve Esnaf Muafiyeti (2023) başlıklı makalemizde E-Ticaret Vergi Muafiyeti Var Mı?, Esnaf Muafiyeti Nasıl Alınır? ve Esnaf Muafiyeti Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.