Anonim ve limited şirketlerin gündeminde olan konulardan biri sermaye artırımıdır. Kısaca tanımlarsak şirketin bilançosunda gözükmekte olan sermayesinin belirli bir miktar artırılmasıyla tanımlayabiliriz. Sermaye artırımı farklı çeşitli şekillerde yapıldığı gibi yapılmasının altında da isteğe bağlı ya da zorunlu farklı sebepler taşımaktadır. Sermaye artırımının temelinde şirketin yeni sermaye yaratma isteği bulunmakla birlikte şirketin bu sermaye kullanılarak yapacağı yeni yatırımlar da en iyi şekilde hedefe ulaşmayı sağlamasıdır. Sermaye artırımının zorunlu sebeplerden dolayı yapıldığı durumlarda, şirketin sermayesinin kanunda belirlenmiş olan asgari sermaye sınırının altına düşmüş olması gibi nedenleri vardır.
Sermaye artımı, Herhangi bir şirketin ek kaynak yaratma amacıyla kullanılabilir öz kaynaklarını artırmak olarak tanımlanabilir. Sermaye artırımı şirketin büyüdüğüne işaret ettiğinden firmanın kredi bilitesini yükselterek, hem piyasaya hem yatırımcılarına gereken güveni aşılamaktadır.
Sermaye artırımı, borsada işlem görmekte olan hisse senetlerinin fiyatlar üzerinde doğrudan etki etmesinden dolayı şu sebeplerden dolayı Sermaye artırımı yapılan hisse senetlerinin değeri belirsiz hale gelmesini sağlar. Şirketler sermaye artırımı işlemlerinden yarar sağlamakla birlikte kimi zamanlarda sermaye artırımı yatırımcılar için dezavantajlı bir durum haline gelebilmektedir. Sermaye artırımı yapılan hisse senetlerinin değerlerinde yaşanan dalgalanmalarda artış oluşabilmekte; bu durumda yatırımcılar zarar etme riski ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Tuprs hissesi yani Tüpraş hissesi; Türkiye Petrol Rafineleri adı altında da hizmet vermektedir. 2006 yılında özelleştirilerek Koç Holding bünyesine geçen Tuprs hissesi, son 5 yıldır aktif olarak yükselmeye devam ediyor.Tuprs hissesi analizi yapmadan hemen önce; geçmiş yıllara ait olan verilere de göz atmak gerekmektedir. 6 Mart 2015 yılında 53 TL olan hisse bedeli; 5 yılın ardından 2 Mart 2021 tarihinde 101,30 TL’dir. Zaman içerisinde çok ciddi düşüşler
İlgili İçerik
SERMAYE ARTIRIMI NEDEN YAPILIR?
Ülkemizdeki şirketlerden faaliyette olanlar, kanunlarımız gereği kuruluş tarihlerinden itibaren bir yıl süre geçtikten sonra sermayelerini artırma zorunluluk şartı vardır. Sermaye artırımını iki şekilde yapabilirler bunlar bedelli sermaye artırımı ve bedelsiz sermaye artırımı olarak yapılabilmektedir. Bu iki sermaye arasında belirli farklılıklar bulunmaktadır.
SERMAYE ARTIRIMI NASIL YAPILIR?
Sermaye artırımı finansal kaynak temini için yapılmaktadır. Anonim şirketler belli bir sermayesi vardır ve payları eşit bir şekilde bölüşülür. Borsada halka arz edilen senetler, Anonim şirketler tarafından hazırlanmaktadır. Piyasada işlem görebilmeleri için SPK’nin şartlarına uygun olmaları gerekir. Uygun bulunanlar borsaya kayıt olarak alım – satıma konu olurlar.
SERMAYE ARTIRIMI NE İŞE YARAR?
Sermaye artırımı ile şirketin finansal faaliyetlerine ilişkin sermaye ihtiyacının karşılanması söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda şirketin borçlanmasının önlenmesinde ve karlılığın artırılmasında sermaye artırımı rol oynayabilmektedir. Şirket sermayesinin güçlenmesi şirketin kredibilitesinin artmasında etkili olmaktadır. Yine sermaye artırımı ile enflasyon ve yanlış yatırım kararları gibi nedenlerden dolayı eriyen şirket sermayesi güncellenebilmektedir. Ayrıca; vergi mevzuatında 6637 sayılı Kanun’un 8. Maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. Maddesindeki değişikliklerden sonra nakit sermaye artırımında indirim konusu uygulanmaktadır. Finans, sigortacılık ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışında kalan sermaye şirketleri, nakdi sermaye artırımında bulunulması ya da yeni kurulan şirkette sermayenin nakden karşılanması durumunda hesaplanacak olan tutar, kurum kazancından indirim konusu yapılabildiğinden; nakdi sermaye artırımının sermaye şirketlerine önemli bir vergi avantajı sağlaması söz konusu olmaktadır.
SERMAYE ARTIRIMINDA NELER YAPILMALI?
Sermaye artırımı yapmak isteyen şirketlerim öncelikle genel kurullarının toplanması ve sermaye artırımı konusunu tartışarak oylamaya sunması gerekmektedir. Genel kurul tarafından karar alınması sürecinde; sermaye artırımı oranının ne kadar olacağı, sermaye artırımının hangi kaynaklardan karşılanacağı ve rüçhan hakkı kullanımı durumu gibi konuların da karar bağlanması gerekmektedir. Türk ticaret Kanunu’na göre sermaye artırımına karar verilmiş olması için 2/3 çoğunluğun sağlanması şartı aranmaktadır.
Sermaye artırımı işleminin yapılabilmesi için şirketin önceki sermayesinin ödenmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca; borsada işlem görmekte olan şirketler halka açık olduğundan sermaye artırımı işlemleri için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan da gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.
Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından sermaye artırımı sonucunda çıkarılacak olan yeni hisse senetlerinin Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirilmesi ile işlem gerçekleştirilmektedir.
Bedelsiz sermaye artırımı sırasında kullanılacak olan gayrimenkuller gibi değeri kesin olmayan varlıkların sürece dahil edilecek olması durumunda, mahkeme tarafından atanmış bilirkişilerin devreye girmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi, değeri net olarak saptanamayan varlıkların değerlerini belirlemekte ve bu gayrimenkullerin sermaye artırımında kullanılmasına imkân vermektedir.
BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?
Bedelli sermaye artırımı bir şirketin esas sermayesinin hisse senetlerine karşılık olarak bedelleri ödendikten sonra genel kurul da alınan karar sonucu yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasıdır. Bundan sebeple şirket ek bir para kazanarak bunu kasasına koyar. Yapılan bu işlemlerin sonucunda şirket ortaklarının hisse payları da dolaylı olarak arış sağlar.
Otokar ya da bir diğer adı ile otkar hissesi; 2021 yılı itibari ile birçok kişinin tercih ettiği hisselerden birisidir. Otkar hissesi, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. bünyesinde alınan ya da satılan hisselerdir. Otokar, otobüs, zırhlı araç, minibüs, hafif kamyon, treyler ve arazi aracı üreten bir Koç Holding firmasıdır. Üretimlerin tamamı Sakarya’ya bağlı olan Arifiye tesislerinde gerçekleştirilmektedir. Bu içeriğimizde sizler için Otkar hissesi ne olur, teknik analiz gibi konulardan
İlgili İçerik
Bedelli Sermaye Artırımı Özellikleri ve Avantajları
Bedelli sermaye artırımını isteyen şirketler, şirketin tüm ortaklarına üzerlerine düşen pay kadar hisse alabilme fırsatı sunar. Şirketin hali hazırdaki ödenmemiş ve öz sermayesi artış gösterir. Bedelli sermaye artırımı yapan şirketin piyasa değerinde de artış yaşanır. Yapılan bedelli sermaye artırımında ortaklara sunulan rüçhan haklarında kısıtlanma yaşanabilir ve bu haklar yeni yatırımcılara tanınabilir. Bedelli sermaye artırım yönünde tercihi olanlar ve bu yolu izleyen şirketler, değerlerinin artmasına denk olarak sermayeye olan ihtiyaçlarını da karşılarlar.
BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?
Ticari şirketlerin kendi oluşturdukları kaynaklarını kullanarak ve ortaklarından herhangi bir değer talep etmeksizin sermayenin artırılması işlemidir. Bu işlemlerin sonucunda şirket ortaklarına bedelsiz hisse senedi dağıtımı yapar.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Uygulanır?
Teknik açıdan bakacak olursak birçok sebebi olan bedelsiz sermaye artırımında hisseyi nasıl etkiler ve ne gerekçe ile uygulamaya geçilir dendiğinde birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden biri hisse likiditesini artırmaktır. Değeri belli bir seviyeye gelen hisselerin akışkanlığını kaybetmesi, kaynak açısından şirketi olumsuz etkiler. Bölünmenin gerçekleştirilmesi ile hisse senetlerinin piyasada hızlı ve kolayca el değiştirebilir hale gelmesi sağlanır.
Bir önceki yazımız olan AYI PİYASASI NEDİR? NE KADAR SÜRER? (2023) başlıklı makalemizde Ayı Piyasa Sezonu Ne Zaman Başlar?, Ayı piyasası nedir? ve Ayı Piyasasında Hangi Stratejiler İzlenmeli? hakkında bilgiler verilmektedir.