Günümüzde gelişen teknoloji koşulları bilhassa bankacılık ve finans sektöründe kolaylıklar sağlamaktadır. Buna rağmen elime sahte para geçti ne yapmalıyım sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz. Aşağıda hem sahte paranın ne olduğuna hem de olası bir durumda nasıl yol izlemeniz gerektiğine bakacağız.
[ilgiliMakale icerik_id=”3575″]
Sahte Para Nedir
İnsanların kötü niyet besleyerek kendi imkanları doğrultusunda ürettiği ve orijinal banknotlara birebir benzeyen, resmi olarak hiçbir geçerliliği bulunmayan kağıtlara sahte para ismi verilmektedir. Sahte para basmak, basmaya çalışmak veya bu konuda çaba sarf eden birisine yardım etmek çok büyük suçlardandır.
Teknolojinin gelişiyor olması sahte banknotları ayırt etmek için kolaylık sağlıyor olsa da sahte para üretimi için de karanlık sektörlerde kolaylık sağlıyor. Bunu bilen ve kullanan insanlar üretim yapıp insanları ve devleti kandırmaya çalışıyor.
Öyle ki mavi ışık, atm güvenlikleri ve bir çok teknolojik yöntemlere rağmen sahte paraları ayırt etmek zorlaşabiliyor. Elinize geçen sahte paranın yasal olmadığını bilmeli ve buna göre bir işlem yapmanız gereklidir. Bu parayı kullanmak gibi bir gaflete kesinlikle düşmemelisiniz.
[ilgiliMakale icerik_id=”3564″]
Bu şekilde gerçekleşecek olası bir girişim sizler için kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Başkasından almış olsanız dahi bunu bilerek veya bilmeyerek kullanıyor oluşunuz suçun sizin üzerinize kalma durumunu doğurabilir.
Böyle bir durumda elime sahte para geçti ne yapmalıyım sorusuna hemen cevap bulmak ve gerekli işlemleri yaparak yetkili birimlere bildirmek zorundasınız.
Elinize Sahte Para Geçtiği Zaman Yapmanız Gerekenler
Olurda elinize sahte bir para geçerce hiç vakit kaybetmeden hemen emniyet birimlerine başvurmanız gereklidir. İlgili banknotun kimden size ulaştırıldığına dair kanıtları toplayıp vakit kaybetmeden Cumhuriyet başsavcılıklarına bildiri yapmanız gereklidir. Suç sizin olmasa dahi kullanmanız gibi bir durumda suç size ait gibi sayılabileceği için derhal ilgili birimlere bildiride bulunmak; başka insanların da mağdur duruma düşmemesi açısından önem arz etmektedir.
Eğer da alıyorsanız ve para sahte değilse bile böyle bir bildirim yaptığınız için bir cezayla karşılaşmaz. Bu yüzden tereddüt etmenize gerek yoktur.
[ilgiliMakale icerik_id=”3554″]
155 Polis İmdat veya 156 Jandarma ihbar yoluyla da durumu bildirir bilirsiniz.
Unutmayın ki böyle bir bildirimde bulunarak bir sahtecilik şebekesi gibi ciddi bir olayın ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Elinizdeki sahte parayı kesinlikle aldığınız kişiye iade etmeyin ve banknotu yırtmaya, üzerine yazı yazmaya çalışmayın.
Hiç vakit kaybetmeden gerekli birimlere durumu anlatın.