• YARIM ALTIN
    9.027,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9818
    % 0,11
  • € EURO
    37,7251
    % -0,39
  • £ POUND
    44,7272
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7969
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3759
    % -2,26
  • BITCOIN/TL
    1847923,637
    % -2,91
  • BIST 100
    9.771,16
    % -1,67

Kredi Tahsis Ücreti Yasal Mı? (Kredi Tahsis Masrafı İadesi)

Kredi Tahsis Ücreti Yasal Mı? (Kredi Tahsis Masrafı İadesi)

Birçok kişi nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli faiz oranlarına karşın bankalardan kredi alıyor. Kredi alırken kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı adı altında; kişilerden belirli oranlarda para kesintisi yapılıyor. Bu kesintiler binde 5 oranına kadar yasal. Binde 5 oranını geçen kesintiler ve ücretler; yasal olmamakla beraber kişinin parasını geri alabileceği ödemelerdir. Kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı, kişi kredi başvurusunun ardından parayı temin ederken kesilmektedir. Bu ücrete sigorta ve diğer masraflar dahil değildir. Fakat bunun yanında, 2014 yılına kadar yasal olarak kabul edilmeyen kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı ücreti kişiler tarafından geri alınabilmektedir. 2014 yılından sonra alınan krediler için herhangi bir şekilde geri ödeme talep edilememektedir.

Kredi borcu ödenmezse hapis cezası

Kredi Dosya Masrafı Yasal Mı?

Türkiye’de bulunan bankalar için Yargıtay tarafından dosya masrafı ismi verilen kesintiye belirli bir limit konulduğunda; bankalar kesinti yapılan tutarların ismini değiştirerek; kredi tahsis ücreti ismini vermiştir. Kredi tahsis ücretleri, dosya masrafından farklı olarak tek seferde alınmaz. Genellikle 6 aylık ya da 12 aylık bir süreç içerisinde ufak kesintiler ile tahsis edilir. Birçok kullanıcı tarafından kredi tahsis ücretlerine tepki gösterilse de, bankalar bu konuda oldukça katı davranmakta ve geri ödeme yapmamaktadır.

2014 yılına kadar dosya masrafı ismi kullanılan bu kesinti; 2014 yılından sonra yasallaştırılarak kredi tahsis ücreti olarak kesilmeye başlanmıştır. Yasal bir kesinti olduğundan dolayı bankalar bu ücretleri geri ödememektedir. Fakat 2014 yılı ve önceki yıllara ait bir krediniz varsa; bankaya başvuru yaparak ödemiş olduğunu kredi dosya masrafı tutarını geri alabilirsiniz.

Kredi borcu ödenmezse hapis cezası

Kredi Tahsis Ücreti İle Dosya Masrafı Aynı Şey Midir?

Kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı esasında aynı sanılsa da; birbirlerinden az da olsa farklıdır. Öyle ki, kredi dosya masrafı tek seferde alınan bir ücretken; kredi tahsis ücreti 6 ay ya da 12 aylık bir süre içerisinde belirli aralıklar ile kredi kullanıcısından kredi taksiti ile beraber temin edilebilen bir ücrettir.

Kredi tahsis ücreti ve dosya masrafı hakkında detaylı bilgi alabilmek için diğer içeriğimize de göz atabilirsiniz – Kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı aynı şey mi ?

Bir önceki yazımız olan Banka Kartı Olmadan Para Çekmek Mümkün Mü? başlıklı makalemizde bankamatik kartı olmadan para gönderme, kartsız işlemler ve para çekme hakkında bilgiler verilmektedir.